Tequila, o reabilitare
Text scris de Matei Pleșu:
Oferă-i cuiva o tequila și ai toate șansele să te compromiți.
Vei părea un ins juvenil, un amator de beții crâncene și iuți, neîngrijorat de perspectiva migrenelor cumplite și nici de alte consecințe, în general. Tequila a ajuns să fie un simplu catalizator de beție, un drink de bar zgomotos și aglomerat, băut în grabă,la tejghea și parcă în silă, când te gândești la sarea și lămâia spre care te repezi, înainte și după ce-o dai peste cap. O deprindere de consum și o imagine cultivată de industria barurilor și a distracției. Ai zice, dar știi că nu e așa și că o preferăm cu toții.
Minunile se întâmplă, dar nu când le aştepţi. Mai ia cu tequila.
Legal, pentru ca o băutură să se poată numi tequila este suficient să conțină un minim de 51% alcool de agavă (plantă exotică, răspândită în Mexic și în restul Americii de Sud, nici cactus, nici aloe, în ciuda asemănărilor). Adevărata tequila este altceva. Lăsând la o parte mărcile, proveniențele, denumirile și alte idei, ceea ce contează pe sticlă e să fie scris 100% de agave. Abia asta e garanția unei tequila autentice. Veți fi surprins cât de diferit, de bun, de plăcut, de lin și de armonios îi este gustul. E precum un scotch single malt obținut din alcool pur, făcut din spirturi amestecate de orz, grâu, secară și alte cereale.
Într-un pahar cu tequila se deschid multe guri și se rostesc adevăruri.
Și încă un detaliu: în sticla de tequila nu veți găsi niciun vierme. “Cu vierme” e, eventual, mezcalul, dar nici acela musai. Obținut ca tequila, tot din agave, mezcalul e distilat o singură data, e mai tare și are un gust specific de fum datorat coacerii agavelor într-un cuptor cu lemne, înainte de fermentare. O altă goangă e și atributul “gold”, de pe unele sticle, care descrie o tequila blanco (albă), neînvechită, dar colorată cu caramel. Pe cea cu adevărat veche stă scris “anejo” sau “reposado”.
Și dacă tot nu sunteți convinși de buna calitate a adevăratei tequila, aflați că agava face parte din aceeași familie, asparagaceae, ca sparanghelul. Și merită, măcar pentru asta, puțin respect.Tequila e delicioasă și face mintea sprințară.
Nu uitați să o consumați responsabil la Alex Restaurant.