Șnițelul de aur, ai auzit de el?
Dacă tot e vreme de stat acasă, de gândit și de gătit, descoperă carnea măcelarului, dar și ce rețete să mai faci cu ea. Și începem o serie cu umor. Să vă fie de bine, luați de-aici și puțină poveste amestecată cu istorie.
Ca să fie mușchii tari și spiritul pozitiv, să începem cu pui sau vițel, după caz.
Cu mulți ani în urmă, austriecii au găsit de cuviință să întocmească o carte de bucate cu o sută de rețete considerate patrimoniu culinar al Austriei. Din această carte prețioasă, logic că nu lipsea și șnițelul.
Legendele situează șnițelul la întâlnirea nordului italian cu armata imperială habsburgică, savoarea vițelului de lapte și fermitatea cazonă a crustei. În secolele XV-XVI, marile case lombarde obișnuiau să poleiască mâncărurile cu foiță de aur.
După ce Consiliul venețian interzice risipitoarea deprindere, în 1514, pojghița a fost înlocuită cu aproape la fel de auritul pane. Mai tarziu, cotletele de vitel ar fi fost aduse la Viena de contele Radetzky, cu câteva amendamente: felia de carne e mai subțire, fără os, nu se mai folosește, alături de sare, nuca de muscat, iar la pane se adaugă, pe lângă ou și pesmet, făină.În tot cazul, pentru a se numi vienez, șnițelul trebuie să fie musai de vițel și anume, partea împăratului, adică partea interioară, miezul macru al pulpei din spate. Feliile de care se bat ușor, pentru a nu se destrăma, până ating o grosime de șase milimetri. Se sărează, se trec prin făină, prin ou (bătut cu furculița, nu amestecat cu mixerul) și se presează în pesmet de pâine albă.
Șnițelele se rumenesc într-o baie încinsă de unt clarificat, se scurg apoi bine și se garnisesc cu felii de lămâie.
Astfel că la final de carieră, feldmareșalul Radetzky a primit Ordinul Lâna de Aur pentru crusta aurie.
Așa, mai și zâmbim, să nu uităm istoria. Mai și gătim.
Măcelăria Alex din Galați face livrări de carne și lactate zi de zi la domiciliu.
Pentru detalii și comenzi, sunați la Telefon 0788 600 304
Măcelarul vă salută și zice să stați acasă, dar să gătiți responsabil.
Sursa Text: Matei Pleșu