Ce probleme credeți că poate face leușteanul?
Dragoste de la miros, nervi când intră între dinți sau culoare prin mâncare?
Pentru că este o lună fericită, să dăm cu dragoste.
Februarie e luna iubirii și dacă nu ai aflat, se pare că leușteanul este chiar iarba dragostei.
Familia Leușteanului. Origini Controlate
Latinul ”ligusticum” se traduce prin liguric sau din Liguria, regiune de coastă din nord-vestul peninsulei italiene, unde această plantă aromatică era cultivată extensiv. Termenul latin a fost perpetuat în mai multe limbi romanice europene, cum ar fi franceza (levesche în forma sa medievală / livèche în franceza actuală) și italiana (levistico). Denumirea sa botanică, Levisticum officinale, provine din același termen latin ”ligusticum”.
Asemeni lor, poate sub influența culinară a curților italiene și franțuzești care dictau tendințele gastronomice în acea perioadă, termenul a fost împrumutat și-n bucătăria ungurească (în vremuri medievale, la rândul său, unul dintre cele mai puternice state ale Europei). Ungurii i-au zis lestyán, dar și lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom sau levestököm. Prin urmare, mergând pe acest fir nu-i greu de găsit originea termenului în limba română. Probabil că utilizarea leușteanului sau măcar numele său a venit odată cu influența culinară ungurească (împărătească) la est și la sud de Carpați.
În engleză îi se spune ”lovage” un cuvânt comprimat din forma medievală ”love ache” (”ache” fiind un termen vernacular, preluat din franceză și atribuit mai multor plante din familia Apiaceae). Englezii au preluat forma sa franțuzească medievală ”levesche”, așa cum au făcut-o și cu alți termeni gastronomici (și nu numai) și l-au folosit așa cum l-au înțeles ”love ache”. Iar asemeni englezilor și alte popoare au preluat termenul corupt dându-i sensul de iarba dragostei: germanii i-au spus ”Liebstockel”, cehii ”libeček”, polonezii ”lubczyk”, suedezii ”libbsticka”, norvegienii ”løpstikke” și rușii ”любисток” (liubistoc).
Lost in translation sau nu, se mai zice că nu degeaba, totuși, îi se spune iarba dragostei, că leușteanul ar fi o plantă cu puteri afrodisiace cântată până și de trubaduri. Dacă de Valentin toată lumea va înnebuni cu căpșuni în ciocolată, de Dragobete, zău ce poate fi mai sexi ca o ciorbă fierbinte presărată generos cu leuștean.
Sfaturi pentru gătit
Leușteanul este bun alături de condimente precum oregano, piper negru sau mărar.
Recomandări importante
Iubiți-vă!
Nu renunțați la leuștean.
Acesta este un articol despre provocarea leușteanului și fericirea pe care o aduce.